JUL
LIA
INTRODUCTIE
Een groot deel van de levenservaring van ouderen gaat helaas verloren. Hoe kan je kennis door middel van Open Design op gebied van unusual knowledge vastleggen en doorgeven aan de nieuwe generaties en mensen die met de soortgelijke problematiek zitten zodat de kennis blijft bestaan?
DE TASJES VAN JULIA
De gekleurde zak gebruik Julia om haar zwarte tas te herkennen, als deze hoes niet om haar tas heen zit kan zij door het minimale contrast van haar loopkarretje haar tas niet vinden. Het probleem van het materiaal van de tas is dat het snel gaat rafelen, de rafels komen tussen haar rits en zo kan zij haar tas niet meer open maken.
Het toilet tasje is haar portemonnee, ze heeft hier expres een tasje voor gekozen die er niet uit ziet als een portemonnee zodat dieven dit niet zo snel mee kunnen nemen.
Het oranje tasje gebruikt Julia voor de pasjes die ze voor het openbaar vervoer gebruikt.
In het groene tasje zitten haar pasjes die ze gebruikt in het bejaardentehuis.
In het roze tasje zitten al haar verzorgingsproducten.
Het zwarte tasje gebruikt Julia als zij op bezoek gaat bij de oogarts.
Julia heeft ook nog een rood leren portemonneetje, hier stopt zij al haar onbelangrijke pasjes in, zoals bonuskaarten en andere kortingspasjes.
De sleutelhangers, die aan haar handtas hangen herinneren Julia eraan aan welke kant van de tas het zij vakje zit. Ze ziet deze sleutelhangers door het zwart wit contrast daarbij maken ze ook geluid doordat de sleutelhangers tegen elkaar aan bungelen.
UNUSUAL KNOWLEDGE
De 80 jarige Julia heeft last van Macula Degeneratie, een oogaandoening waarbij het netvlies loslaat. Hierdoor gaat haar zicht angstaanjagend snel achteruit. Julia is momenteen aan een oog blind en ziet met haar andere oog nog maar 10%. De gevolgen hier van zijn dat ze zeer geordend te werk moet gaan, wil ze haar spullen nog terug kunnen vinden.
Inmiddels heeft Julia haar eigen systeem ontwikkeld om zo haar spullen te ordenen, dit is voor haar een must geworden. Julia mapt de spullen in haar tas door middel van tasjes die verschillen van kleur, vorm en materiaal. Deze kleine tasjes zitten weer in een grote zwarte handtas. Alleen is de kleur zwart voor haar een groot diep gat, daarbij verdwaalt ze in haar zwarte binnenvakjes die haar tasjes verstoppen achter de zwarte ritsen. Om haar zwarte handtas te herkennen in haar zwarte rotator heeft Julia hier ook een gekleurde zak voor.
VOORUITZICHT
Door Julia haar beperking is zij de expert op het gebied van ordenen. Julia heeft van uit haar eigen beperking een ordelijke systeem ontwikkeld!
Niet alleen Julia kan een geordende tas gebruiken, haar kennis moet gedeeld worden met andere mensen die graag hun spullen op orde willen hebben of ook slechtziend zijn.
Het vervolg
“NIET ALLE BLINDEN ZIJN GEORDEND, DAT IS EEN VOOROORDEEL. – VINCENT BIJLO”
Kwartaal 14 startte met JULIA als uitgangspunt. Vanuit daar zijn er meer blinden en slechtzienden betrokken geraakt bij het project, waaronder Vincent Bijlo. Uit deze interviews bleek dat vorm en kleur niet genoeg te zijn om je spullen te kunnen ordenen, er kwam een nieuw herkenningspunt bij: structuur. Het thema structuur is vertaald naar een zachte 3D print die op de stof ligt, zo dat het er esthetisch goed uit ziet maar ook zijn functie behouden blijft.
introductie
Hoe kan ik de kennis van blinden en slechtzienden nuttig maken voor zienden en hiermee op een positieve manier slechtziendheid belichten?
Blinden en slechtzienden zijn over het algemeen genoodzaakt om geordend te leven. In het systeem JULIA wordt er volop gebruik gemaakt van deze kennis. De unusual knowledge van de slechtzienden en blinden wordt hier als een positieve unieke kennis openbaard, zodat mensen die wel kunnen zien, ook van deze fijne georganiseerde structuur gebruik kunnen maken en tegelijkertijd kunnen ervaren hoe fijn, intiem en rustgevend een vorm of materiaal kan zijn in gebruik.
“DE RONDE VORM DIE JE HEBT ONTWORPEN IS ZO FIJN EINDELOOS DAT HET MIJ RUSTIG MAAKT”
– VINCENT BIJLO
de tas
“JE MOET THUIS ZIJN IN JE TAS, JE MOET DE TAS EIGEN MAKEN.” – VINCENT BIJLO
Met de tas JULIA kan je door middel van diverse zakjes, je spullen ordenen op drie verschillende manieren; kleur, vorm en structuur.
Iedere blinde en slechtziende heeft namelijk weer een ander zicht, zowel in de zichtpercentages als in het kleurpalet. Er zijn slechtzienden die een voorkeur hebben voor warme tinten, terwijl er ook slechtzienden zijn die een voorkeur hebben voor koude tinten. Dit hangt samen met de aandoening die zij hebben.
Daarbij worden de ogen van veel slechtzienden steeds slechter. door middel van deze tas kan je vooruitlopen op je beperking door alvast gebruik te maken van de vormen en structuren van de prints op de zakjes, en hier al vroeg gewend aan te raken.
Een blinde heeft niks aan kleur, die moet het doen met vorm en structuur. Daarom is er een groot palet aan 3D prints aangelegd zo dat ook zij gemakkelijk hun spullen terug kunnen vinden.
open design
“IK BEN ERG ENTHOUSIAST OVER HET FEIT DAT JE DE TAS KAN PERSONALISEREN.”
– HANNE, VISIO
De uitwerking van de tas ligt geheel open en is persoonlijk te optimaliseren naar jouw beperking. De gebruiker kan kiezen uit een palet vol contrasterende kleuren, en een collectie aan rustgevende 3D prints, die zijn aan te passen aan de dikte van je vingers en de grote van je handen. Daarbij is er een diversiteit aan afmetingen van de zakjes die ook nog eens allemaal zelf aan te passen zijn op jouw persoonlijke spullen, door middel van een betaald te downloaden blueprint.
De grootte van de zakjes, de kleuren, de 3D prints en de tas zelf zijn dus aan te passen door de gebruiker. Op deze manier kan de tas optimaal worden gepersonaliseerd voor ieder zijn beperking.
Met dank aan:
-Julia
-Corry
-Vincent
-Melvin
-Esther
-Hanne
Blind geordend
Onderzoeksvraag: Hoe kan ik als (open) lifestyle designer de geordende, consequente, gestructureerde en aangeleerde kennis van blinden en slechtzienden (de experts), die is ontstaan uit noodzaak, nuttig maken voor chaoten of andere mensen die behoefte hebben aan een gestructureerd en rustgevend leven in deze maatschappij?
Het is mogelijk de geordende kennis van blinden en slechtzienden open te stellen voor een bredere doelgroep. Door blinden en slechtzienden te zien als experts op het gebied van ordenen. Op deze manier wordt er dan gebruik gemaakt van de kennis van de expert, als uitgangspunt voor het ontwerp. Hierdoor ontstaat een redundant ordeningssysteem.
Het systeem is toegepast in de vorm van een dockingstation en een rugzak. Het ontwerp is voor iedereen, blinden, slechtzienden en zienden die baat hebben bij meer structuur in deze chaotische maatschappij.
media
Boek
Blindly Organised
How can the knowledge developed by blind and visually impaired people be applied to a broader public?
As a social (open) lifestyler, I make extensive use of the users as designers method. This means that my focus is always on the users of a product. Involving users in the design process allows for an optimally functioning final result that perfectly addresses the needs of the target group.
Blind people can help other people find structure and focus in the chaos of contemporary society. We can all learn something from Julia, a visually impaired 80-year old woman who has developed her own system of organisation? Julia organises the contents of her handbag using various smaller bags of different colours, shapes and textures.
With this research, I hope to encourage and inspire other designers to apply the knowledge and the systems developed by blind and visually impaired people and to make these available to others.